måndag 27 september 2010

Vision!

En helg och en måndag har gått. Lördag och söndag gick nästan helt åt till styrelsemöte med GF-föreningen och det känns stort och fint att vi nu enats kring en Strategisk Plattform för den nya kyrkan. Spännande!

Visionen lyder:

”En kyrka för hela livet som genom mötet med Jesus Kristus förvandlar dig och världen. ”

-       det finns bara en kyrka, Jesu världsvida kyrka och av den är vi en del, önskan är att enheten ska utvecklas ytterligare. Vi strävar efter att kyrkan ska täcka hela Sverige – geografiskt, kulturellt och uttrycksmässigt.
-       allt som livet rymmer ska också få finnas i kyrkan; glädje, sorg, framgång, misslyckande, liv och död…
-       Gud inbjuder varje människa till en relation med Jesus Kristus, församlingen är en plats där det mötet kan ske i en gudstjänst, i bön, i bibelmöte, i gemenskapen i arbete eller över en fika och genom dop och nattvard.
-       ett möte med Jesus Kristus lämnar ingen oförändrad, det får konsekvenser i livet för den enskilde och därmed också i förlängningen för hela vår värld.

Vackra ord - men också så mycket mer! Visionen så som den just nu ser ut i sin helhet finns på hemsidan www.gemensamframtid.se - läs och fundera och be för en ny kyrka!

Helgens arbete var hårt men det kändes väldigt bra och det är en god stämning i gruppen - och många kloka människor. Helgens gapskratt blev nog när någon med allvarlig min ville uttrycka att personen i fråga hade en farhåga inför remissvarsarbete men det hela kom ut som: "Jag har en fårhage..."
Det var inte lätt att återkomma till farhågor från det... 

Det är viktigt att ha roligt också... =)

/Lasse

6 kommentarer:

  1. 'Livets kyrka' då alltså?!

    SvaraRadera
  2. Fårhage... ja det var kanske inte så dumt =D
    Är det inte det kyrkan är? Hoppas våra församlingar får fortsätta vara fårhagar, med den gode herden.

    SvaraRadera
  3. Intressant vision, med touch av Missionskyrkans befintliga (som ju faktiskt känns bättre). Har en fundering omkring det teologiska innehållet i visionen. Det är ett oerhört anspråk denna kyrka gör. Det visar på en självbild som är på sprickfärdighetsgränsen.

    En kyrka som genom mötet med Jesus Kristus förvandlar... Det är kyrkan i denna mening som är den som står för förvandlingen av människor. Det kan inte någon kyrka göra (åtminstone inte till det bättre). Det är Jesus som förvandlar genom sin Ande. Kyrkan kan erbjuda mötesplats, miljö och sammanhang för denna process. Men låt oss har rätt perspektiv på grundlägande teologi från början!

    En hel del av denna goda teologi finns med i brödtexten, men vsionen såsom den är skriven - det är ju de orden som ska inpräntas i folk - förmedlar en felaktig bild av Kyrkans uppdrag.

    SvaraRadera
  4. Peter. Inte en självbild, en vision.
    Invändningen om huvudmeningen, där har du en poäng. Man kan dock läsa den med betoning på mötet med... Låt oss grunna. /PA

    SvaraRadera
  5. PA du har så rätt! Det är viktigt att grunna. Därav den lite tillspetsade inledningen. Att läsa visionen i sin helhet på GFs hemsida känns gott. Det är som sagt det där med betoning, subjekt och predikat (inte predikant) och vad det i förlängingen bidrar till när vision blir till verklighet som oroar. För det är väl meningen med en vision att den ska bli verklighet en dag?

    Sen fins det en poäng med kyrkan som transformerande kraft i samhället. Det finns inte minst med i de ord som förr alltid fanns med i Metodistkyrkans KO om tecknet på en sann Kristi kyrka... "dess förmåga att förvandla länder och folk genom Kristi evangelium". Detta uppdrag behöver en ny kyrka bära med sig. Sen kan man fundera på hur detta tänks se ut i ett samhälle och en kultur som blir allt mer post-kristen. Men det är ett annat samtalsspår.

    SvaraRadera
  6. Men visst är det väl av allra största vikt att en ny kyrka har en vision som går att tyda utan att fundera på vilket ord i meningen som ska betonas för att innebörden ska hålla teologiskt? Gör om, gör rätt, säger jag. Såna "småfel" kan vi inte tillåta oss så här i början av processen. Då blir det lätt "storfel" av dem... /Helen

    SvaraRadera